Apie „Wolves“ ir papildymą nedaugžodžiavęs Žibėnas: „Kontroliavome rungtynes gynyba“

O, Sportas!
Autorius O, Sportas! 6 min skaitymo trukmė
Giedrius Žibėnas (FIBA nuotr.)

Vilniaus „Rytas“ priartėjo prie FIBA Čempionų lygos „Top 16“, bet šeštadienį laukia ne ką mažiau svarbus mūšis.

Giedriaus Žibėno auklėtiniai antradienį namuose 85:62 sutriuškino Salonikų PAOK.

Serijoje iki dviejų pergalių vilniečiai pirmauja 1:0. Kitas mačas bus žaidžiamas sausio 11 d. Salonikuose.

„Gera pergalė mums, – spaudos konferenciją pradėjo Žibėnas. – Padarėme tai gynybinio stiliaus rungtynėmis. Kontroliavome rungtynes gynyba ir atkovotais kamuoliais, bet man svarbiausia, kad kontroliavome emocijas. To nepadarėme pastarosiose keleriose rungtynėse. Turime tai išlaikyti ir atsinešti į kitas rungtynes.“

Džiaugsmus turi „Rytas“ malšinti ne iki išvykos į Salonikus, o iškart nes šeštadienį laukia akistata su ambicinguoju Alytaus „Wolves“. Na, bent jau laikinai Alytaus, nes galutine ekipos stotele kitais metais bus Vilnius.

Pirmajame „Betsafe-LKL“ rate komandos susitiko Alytuje ir tada „Rytas“ nugalėjo 91:89.

Po rungtynių su PAOK vilniečių aktyvūs sirgaliai „B tribūna“ uždainavo: „Vilniuje vilkas tik vienas“. Paklaustas, kaip jam ši skanduotė, Žibėnas labiau kalbėjo ne apie „Wolves“, o savo fanus.

„Aš bendrai apie fanus tik pasakysiu, kad „Ryto“ komandoje iš mūsų reikalauja maksimalaus rezultato. Mes norime iš fanų irgi reikalauti maksimalaus palaikymo. Ar tai bus derbis, ar tai bus priešprieša su kitomis komandomis.

Tai yra jų metodai kaip jie komandą palaiko ir mes čia nesikišame. Mes didžiuojamės tuo, ką turime už savo nugarų. Tai, ką jie sukuria mūsų arenoje, yra kažkas išskirtinio ir niekas negalėtų su tuo ginčytis“, – sakė „Ryto“ vairininkas.

Šeštadienio rungtynėse „Wolves“ greičiausiai turės ir du savo naujausius pirkinius – Jeffery Taylorą ir Ericą Bucknerį. Pirmasis jau spėjo debiutuoti 21 taško pasirodymu prieš Kauno „Žalgirį“.

Žibėnas pripažino, kad tokie žaidėjai bus rimta paspirtis oponentams, bet nuslydo nuo klausimo, ar pats tokiame kontekste norėtų stiprinti komandą.

„Pavardės garsios, be abejo juos pastiprins, jau prieš tai jie buvo stiprūs. Tikrai jie taškų nedalins, kibs į atlapus visiems. Tačiau mes žiūrime labiau į savo reikalus, Naujuosius metus pradėjome tokiu pareiškimu, ką šiandien matėte aikštelėje. Tą norime neštis ne į kas antras, kas trečias rungtynes. Mes norime to stabilumo, mes privalome demonstruoti stabilumą. Norisi, kad tie bangavimai jau baigtųsi ir šeštadienio rungtynės yra puiki proga tą atsinešti į aikštelę“, – sakė Žibėnas.

„Rytas“ mače su PAOK dominavo kovoje dėl atšokusių kamuolių. Jų šeimininkai sugriebė 45, kai varžovai – 25.

„Manau, kad turime šiokį tokį pranašumą priekinėje linijoje, – apie kautynes po krepšiu atsiliepė Žibėnas. – Žaidėjai gerai šiandien lipo ant lentos. Varžovai daug metė iš toli, buvo daug toli atšokusių kamuolių, tai labai smagu, kad tą sukontroliavome. Nedavėme daug antrų šansų ir galėjome žaisti savo žaidimą: atkovotas kamuolys ir greita ataka.“

Nors galutinis rezultatas fiksavo pergalę 23 taškais, tačiau persvara buvo dar didesnė. Ketvirtajame kėlinyje porą kartų pranašumas pasiekė 29 taškų ribą.

Be to, pavyko pristabdyti PAOK vieną lyderių Yannicką Franke, kuris per 23,5 minutės surinko 6 taškus, pataikydamas 2 iš 12 metimų, ir -6 naudingumo balus.

„Labai svarbu, kad tai yra komandinė pergalė ir dar svarbiau, kad visi įdėjo didžiulį indėlį gynyboje, nes stabdyti jų lyderius tikrai nėra lengva.

Jie gali užsikurti. Paskutinėse trejose rungtynėse jie turėjo -15 per didžiąją pertrauką, bet visose sugrįžo. Vienas jų laimėjo, kitas pralaimėjo, bet buvo vienos atakos klausimas, kas laimės rungtynes.

Turėjome būti labai įsielektrinę visas rungtynes gynyboje ir labai smagu, kad visi įdėjo didelį indėlį. Puolime nė vienas nepelnė daugiau nei 14 taškų ir mes vis tiek laimėjome dideliu pranašumu.

Svarbu pradėti Naujuosius metus taip ir svarbu tą neštis į kitas rungtynes, nesvarbu koks varžovas, nesvarbu kokia lyga“, – komandos pasirodymui gerų žodžių negailėjo Žibėnas.

„Ryto“ gretose rezultatyviausi buvo Marcusas Fosteris ir Margiris Normantas, pelnę po 14 taškų. Martynas Echodas ir Benedekas Varadi pridėjo po 11, o Elvaras Fridrikssonas – 10.

Iš 11 mačui registruotų žaidėjų nepasižymėjęs liko tik Gytis Masiulis, o atsiliekančiųjų vaidmenyje šeimininkai buvo tik pačioje pradžioje (2:4).

Žibėnas išskyrė ir gynėjų darbą, kuris buvo viena pagrindinių žaidimo ašių.

„Paminėsiu ne tik Elvarą, o visus gynėjus, nes tai buvo rungtynių planas – gynėjams atakuoti varžovų didelius, – sakė Žibėnas. – Iš to mes sukūrėme daug pikenrolo veiksmų, daug alleyoopų.

Aišku, galėjome dar geriau, bet Elvaras yra mūsų motoriukas, kartais gal ir persistengia. Šiandien mes neradome kai kurių gerų perdavimų į kampus, nes varžovai eidavo net iš stipriosios padėti. Tai yra mažytė detalė, kur galime patobulėti. Taip pat 18 klaidų nepuošia mūsų puolimo, bet šiandien, kas nesigavo puolime, mes ištaisėme gynyboje.“

Sausio 11 d. vilniečiai žais Salonikuose. Jei nepavyks serijos užbaigti ten, PAOK sugrįš į Vilnių lemiamam mačui.

„Mes tikrai žinome, kaip sunku bus ten, kokie karšti yra varžovų fanai, – kalbėjo Žibėnas. – Aišku, bus varžovų komanda įsižeidusi ir manome, kad vienas iš jų didelių atsakomosiose rungtynėse jau žais. Žinome, kad prasidės 0:0, šansai laimėti yra 50 prieš 50.

Tai yra labai stipri komanda, neapsigaukite. Šiandien mes tikrai gerai sužaidėme, bet tai jokio bilieto mums neduoda. Salonikuose viskas prasidės nuo 0:0 ir man labai patiko, kad rūbinėje nebuvo jokio atsipalaidavimo, žaidėjai nieko nešventė. Tuo ir pasireiškia branda, o brandos kartais mums trūksta.“

Pasidalinti