Danija – Slovėnija: lietuviškas prieskonis, Erikseno sugrįžimas ir aiškūs mačo favoritai

O, Sportas!
Autorius O, Sportas! 2 min skaitymo trukmė
Christianas Eriksenas (Scanpix nuotr.)

Štutgarto MHP arenoje šį vakarą Danijos ir Slovėnijos futbolininkai. Europos čempionato burtai suvedė vienoje grupėje atrankos varžybose kovojusias komandas.

Danai artėjančią C grupės dvikovą pasitinka būdami aiškūs favoritai. Rinktinės tarpusavyje yra susidūrusios 6 kartus ir 5 mačai baigėsi Danijos komandos pergalėmis, o vienos rungtynės – lygiosiomis.

Susitikimas turės ir lietuvišką akcentą. Rezerviniu šios dvikovos teisėju paskirtas Donatas Rumšas.

Slovėnams tai vos antrosios Europos pirmenybės. Čempionate jie debiutavo dar 2000 metais. Danijos komanda turnyre varžysis 10-tą kartą, o 1992 metais yra jame triumfavusi.

Danija ir Albanija yra vienintelės dvi komandos turnyre, neturinčios nei vieno gimtojoje šalyje rungtyniaujančio žaidėjo.

Tai bus sugrįžimas į Europos pirmenybes didžiausiai Danijos futbolo žvaigždei Christianui Eriksenui. Vidurio saugui praėjusiame čempionate, rungtynėse su Suomija, sustojo širdis. „Manchester United“ rungtyniaujantis žaidėjas džiaugiasi vėl dalyvausiantis turnyre.

„Mano tikslas nuo pat pradžių buvo grįžti į šį lygį. Praėjo 3 metai ir daug kas per tą laiką nutiko. Neapsikraunu mintimis apie tai, kas nutiko. Tiesiog noriu žaisti futbolą ir koncentruotis į pozityvius dalykus.“

Komandos identiškai pabaigė atrankos į čempionatą varžybose. Atrankos H grupėje ekipos surinko po 22 taškus, iškovojo po 7 pergales, patyrė du pralaimėjimus ir vieną mačą (tarpusavyje) sužaidė lygiosiomis. Dėka pergalės 2:1 namuose, grupės nugalėtojais tapo Kaspero Hjulmando auklėtiniai.

Danijos futbolo aistruolių viltys nukreiptos į jaunąjį „Manchester United“ puolėją Rasmusą Hojlundą. 21-erių jaunuolis atrankoje varžovų vartininkus baudė 7 kartus, o „Premier lygoje“ pasižymėjo 10 kartų.

Slovėnų pagrindinė jėga atakoje – Benjaminas Sesko. Leipcigo RB rungtyniaujantis puolėjas „Bundelygoje“ pasižymėjo 14 kartų, o atrankos varžybose mušė 5 įvarčius.

Į rinktinę po dviejų pertraukos grįžo Josipas Iličičius, kuris rungtyniauja Mariboro komandoje, kartu su Pijumi Širviu.

Danai pasirengimą pirmenybėms pabaigė pergalėmis 2:1 prieš Švedijos ir 3:1 prieš Norvegijos rinktines. Slovėnijos futbolininkai 2:1 įveikė Armėnijos rinktinę ir sužaidė 1:1 su bulgarais.

Rungtynių pradžia – 19 val.

C grupėje taip pat kovoja Anglijos ir Serbijos futbolininkai, kurie šį vakarą, 22 valandą, susigrums tarpusavyje.

Pasidalinti